Schoenen poetsen, de uitgebreide en 7-daagse routine

Schoenen poetsen

Je schoenen poetsen is belangrijk voor het behoud van je kostbare schoenen. Daarbij kun je denken aan het reinigen van vuile schoenen, maar ook aan het wekelijkse onderhoud. Vooral dat laatste schiet er bij veel mensen nog wel eens bij in.

In dit blog laten we zien dat schoenverzorging helemaal niet zo’n klus is als je misschien denkt. We laten stap voor stap zien hoe je leren schoenen schoonmaakt en beschermt en we geven je een stappenplan voor het wekelijkse schoenonderhoud.

Maar let wel: deze handleiding geldt uitsluitend voor gladleren schoenen poetsen. Sneakers en nubuck of suède schoenen poetsen doe je weer op een heel andere manier.

Stap voor stap uitgebreid je leren schoenen poetsen

Regen, sneeuw, modder. Als Nederlanders weten we er alles van. En we weten ook wat dat typisch Nederlandse weer met je leren schoenen kan doen: ze worden er vuil en nat van, en als je ze niet goed onderhoudt raken ze doorweekt en wordt het leer aangetast.

Gelukkig is daar met niet al te veel moeite wat aan te doen: je schoenen poetsen. Volg deze stappen om er voor te zorgen dat je schoenen weer helemaal schoon worden en dat het leer gevoed wordt:

 1. Verwijder de veters (indien aanwezig, natuurlijk) en stop goed passende schoenspanners in je schoenen. Wil je weten waarom schoenspanners belangrijk zijn bij het schoenen poetsen? Lees dan verder.
 2. Borstel oppervlakkig vuil weg met een zachte borstel van paardenhaar, zoals de Saphir Medaille D’or Paardenhaar Borstel. Borstel niet te hard en let daarbij vooral op de naden en de randen van de zool.
 3. Reinig het leer. Vuil, vlekken en oude schoenpoets- en waslagen verwijder je met Saphir Medaille d’Or Reno’Mat. Breng deze reinigingslotion aan met een speciale Saphir Medaille d’Or poetsdoek. Gebruik telkens een nieuw stukje van de poetsdoek als het gebruikte stukje te vuil wordt. Reno’Mat zorgt ervoor dat het leer weer kan ademen. Nieuwe beschermingslagen zullen beter hechten op de schone ondergrond.
  Voor je aan de slag gaat met de Reno’Mat kun je die het beste even testen op een onopvallend deel van je schoen (bijvoorbeeld aan de zijkant in de buurt van de hiel en dan zo hoog mogelijk – dat is een gedeelte dat vaak onder een lange broek verdwijnt). Zo kun je zien of het middel het gewenste effect heeft.
  Let op: deze behandeling kun je overslaan als je schoenen net nieuw of niet vuil zijn.
 4. Breng een voedende laag aan. Gebruik hiervoor de Saphir Medaille d’Or Renovateur crème, die je aanbrengt met een Saphir Madaille d’Or poetsdoek. De Renovateur crème voedt het leer niet alleen, zodat het zacht en soepel blijft, hij zorgt ook voor een betere hechting van de schoencrème aan het leer.
  Laat de crème 10 minuten inwerken en borstel hem vervolgens licht uit met een paardenhaar borstel.
 5. Breng schoencrème aan. Gebruik bij gladde leersoorten Saphir Medaille d’Or Pommadier Crème 1925. Die is verkrijgbaar in veel kleuren en biedt optimale voeding en bescherming aan het kostbare leer. Bovendien bevat deze crème was, die je schoenen een mooie, matte glans geeft.
  Je brengt de schoencrème aan met een insmeerborstel of insmeerdoek. Voor de moeilijk bereikbare plekjes gebruik je de Saphir Medaille d’Or Platte Insmeerborstel. Denk daarbij aan de randen bij de zool en andere naden op het bovenwerk. Laat de schoencrème 5 minuten intrekken.
 6. Poets de schoencrème uit. Gebruik weer een borstel met paardenhaar om overtollige crème te verwijderen en je schoenen weer te laten glanzen als nieuw. Hoe intensiever je poetst, hoe intenser de glans zal zijn.
 7. De finishing touch van het schoenen poetsen. Voor extra glans kun je de schoenen nog nawrijven met een schone Saphir Medaille d’Or poetsdoek. Inspuiten met Saphir Medaille d’Or Invulner spray is niet nodig.
  Als je de vorige stappen goed hebt doorlopen zijn je schoenen goed beschermd. Alleen als je heel extreem weer verwacht, of als je weet dat je door de modder moet gaan lopen, dan is het wel aan te raden om je schoenen ook in te spuiten met de Invulner.

Nu weet je hoe je leren schoenen moet poetsen om ze weer in perfecte conditie te brengen. Dan is het vervolgens zaak oom ze in die conditie te houden. Daarvoor is een wekelijkse poetsbeurt de beste manier.

Wekelijkse schoenverzorging in 6 stappen

schoenverzorging

Goede schoenen zijn niet goedkoop, dus is het logisch dat je wil dat ze lang meegaan. Goed je leren schoenen onderhouden is daarvoor essentieel. Hieronder leggen we uit hoe een wekelijkse poetsbeurt voor je leren schoenen eruit zou moeten zien.

Voor we daarmee beginnen even dit: zijn je schoenen er vies of heb je voorheen gebruik gemaakt van een schoenpoets met siliconen of hars, doorloop dan de eerste keer de 7 stappen die hierboven staan. Daarna kun je iedere week als volgt te werk gaan:

 1. Verwijder opnieuw de veters, tenzij je instappers of sandalen hebt natuurlijk. Stop goed passende schoenspanners in je schoenen
 2. Ook nu borstel je vervolgens de schoenen met een zachte borstel van paardenhaar om het oppervlakkige vuil te verwijderen. Doe dat niet te hard en let op de randjes en naden.
 3. Breng een voedende laag Saphir Medaille d’Or Renovateur crème aan. Deze crème maakt het leer weer zacht en soepel en zorgt bovendien voor een betere hechting van de schoencrème die je hierna gaat gebruiken. De Renovateur crème breng je aan met een Saphir Medaille d’Or katoenen inpoetsdoek. Laat de crème ook nu weer 10 minuten inwerken en poets hem daarna licht uit met een paardenharen borstel.
  Als alternatief zou je de Saphir Medaille d’Or Lotion kunnen gebruiken, eveneens een mild product voor het voeden en reinigen van glad leer. Ook deze lotion breng je aan met de poetsdoek. Je mag de Cleanser stevig inwrijven. De cleanser voedt en beschermt het leer, net als de Renovateur crème.
 4. Vervolgens breng je weer de Saphir Medaille d. Or Pommadier Crème 1925 schoencrème aan, ook nu weer met een insmeerborstel. Doe niet teveel crème tegelijk op de insmeerborstel. Begin met de zijkanten van je schoen en maak bij het inpoetsen heen en weer gaande bewegingen. Zet daarbij niet te veel druk en let goed op dat je alle hoekjes en naden meeneemt. Vergeet vooral het randje bij de zool niet.
 5. Nadat de schoencrème 5 minuten heeft ingewerkt, kun je beginnen met de laatste handeling van het schoenen poetsen: het uitpoetsen. Gebruik de paardenharen uitpoetsborstel van Saphir om overtollige crème te verwijderen en om je schoenen een mooie matte glans te geven. Bij erg kale en versleten schoenen zul je dit proces misschien een of zelfs twee keer moeten herhalen om het optimale resultaat te bereiken.
 6. Wrijf de schoenen tenslotte na met een Saphir Medaille d’Or katoenen uitpoetsdoek om ze extra te laten glanzen. Doe de veters er weer in en je kunt op pad met schoenen die er pico bello uitzien.

Voor extra glans: Saphir Pate de Luxe en Mirror Gloss na het schoenen poetsen

Leren schoenen onderhouden

Ben je niet tevreden met gewoon glanzende schoenen, maar wil je ze na het schoenen poetsen extra laten blinken? Dan kun je ze zowel na de reinigingsbeurt als na de onderhoudsbeurt nog een behandeling geven met Saphir Medaille d’Or Pate de Luxe of met Saphir Medaille d’Or Mirror Gloss. Zelfs een combinatie van beide middelen is mogelijk. Het zijn allebei middelen op basis van was. Het verschil is, dat Pate de Luxe ook nog een verzorgende werking heeft en Mirror Gloss puur is voor de glans. Als je beide middelen wil toepassen, gebruik dan wel de Mirror Gloss als laatste.

Waarom schoenspanners gebruiken?

Waarom adviseren wij om schoenspanners in je schoenen te doen voor het schoenen poetsen? Welnu, door schoenspanners in je schoenen te doen trek je de plooien uit het leer, zodat het mooi strak staat tijdens het schoenen poetsen. Dat is ideaal bij het aanbrengen en het uitpoetsen van de schoencrème en de andere middelen die je gebruikt bij het schoenen poetsen.

Ook is de veer van de schoenspanner, die tussen de voorkant en de achterkant zit, handig. Die kun je vasthouden tijdens het schoenen poetsen, zodat je een stevige grip hebt en je handen niet in aanraking komen met de poets- en verzorgingsmiddelen.

Tot slot: een laatste tip

Het klinkt zo logisch en misschien zelfs een beetje flauw, maar onze laatste tip is: kijk uit waar je loopt. Voor je het weet stap je in de modder of nog veel smeriger substanties, of heb je een kauwgum onder je zool hangen. Je weet nu wel hoe schoenen poetsen in zijn werk gaat, maar toch: voorkomen blijft beter dan genezen.