Sneakers schoonmaken, zo doe je dat

Sneakers schoonmaken

Het mooie van sneakers is, dat je ze bij praktisch iedere gelegenheid kunt dragen. Of het nu onder een feestelijk jurkje is, onder een strak pak of onder je jeans bij een festival. Maar wat nou als je eerst naar dat festival bent geweest en daarna je sneakers aan wil doen naar een feestje?

Bij dat festival zijn ze ongetwijfeld vuil geworden en op dat feestje wil je natuurlijk dat je sneakers er picobello uitzien. De oplossing is simpel: je moet je sneakers schoonmaken. Maar hoe doe je dat, sneakers schoonmaken? Wij leggen het uit en geven je handige tips.

Stap voor stap je sneakers reinigen

Ge je je sneakers schoonmaken, dan kun je dat het beste stap voor stap doen. Werk daarbij van grof naar fijn: eerst het oppervlakkige vuil verwijderen, dan het hardnekkige, ingetrokken vuil. Tot slot kun je je sneakers nog beschermen tegen vocht en vuil. En vergeet bij het schoonmaken van sneakers de veters en de zolen niet. Hieronder zie je de stappen die je kunt volgen bij het sneakers schoonmaken.

 1. De veters schoonmaken.
  Begin met de veters, die haal je uit je sneakers. Verwijder zoveel mogelijk het losse vuil met de hand. Je kunt vervolgens de vaak witte veters schoonmaken door ze in een waszakje te stoppen en gewoon te wassen in de wasmachine. Je zult zien dat ze er stralend uitkomen.
 2. Oppervlakkig vuil verwijderen.
  Borstel je sneakers eerst schoon. Gebruik een harde borstel voor leer en mesh en een zachte borstel voor suède en nubuck. Verwijder de binnenzool en maak die ook schoon. Met een stofzuiger kun je achtergebleven vuil uit de binnenkant van je schoen zuigen. Maak ook de zool zo goed mogelijk schoon met een harde borstel of eventueel een oude tandenborstel.
 3. De buitenkant van je sneakers schoonmaken.
  De speciale Sneaker Care lijn van Saphir Medaille d’Or is ideaal voor het schoonmaken van je sneakers, zonder daarbij de soms kwatsbare materialen te beschadigen. Maak je sneakers eerst nat met water.
  Spuit ze vervolgens in met de Saphir Medaille d’Or Foam Cleaner. Het schuim neemt het meeste vuil van je sneakers op. Nadat het een minuut of vijf heeft ingewerkt poets je het schuim weg en wordt het opgenomen vuil door het schuim meegenomen. Gebruik hiervoor een zachte (paardenharen) borstel. Achtergebleven vuil en vlekken kun je te lijf gaan met Saphir Medaille d’Or Deep Cleaner. Die breng je aan met het speciale Technical Cleaner doekje van Saphir. Hardnekkige vlekken kun je inborstelen met bijvoorbeeld een tandenborstel of een inpoetsborstel. Geef je sneakers daarna de tijd om goed te drogen. Zet ze daarbij niet in de zon of direct bij de verwarming. Dan kunnen ze namelijk verkleuren of uitdrogen. Zijn je sneakers schoon en droog, dan kun je ze nog inspuiten met Saphir Medaille d’Or Protector spray om ze vocht- en vuilafstotend te maken.
 4. Denk ook aan de zolen.
  Je hebt het vast weleens meegemaakt: de zolen van je sneakers (en dan vooral de zijkanten daarvan) verkleuren onder invloed van het zonlicht. En ook die hardnekkige teervlekken die ’s zomers onder je zolen ontstaan door het warme asfalt zul je weleens tegengekomen zijn. Met de Saphir Medaille d’Or Deep Cleaner verwijder je moeiteloos die vlekken en herstel je de kleur van je zolen zodat ze er weer als nieuw uitzien.

Als je deze stappen hebt gevolgd heb je als het goed is weer sneakers die er als nieuw uitzien. Om dat zo te houden is het verstandig om ze eens per maand opnieuw in te spuiten met de Saphir Medaille d’Or Protector spray. Het beschermt je kostbare schoenen en sneakers schoonmaken wordt de volgende keer een stuk eenvoudiger.

Canvas sneakers schoonmaken

Je weet nu hoe je sneakers het beste schoon kunt maken. Er is echter één uitzondering. Heb je canvas sneakers, zoals Converse All Stars, dan heb je namelijk geluk. Die kun je in een kussensloop doen en vervolgens in de wasmachine wassen. Stop eventueel wat handdoeken bij de sneakers in de sloop, om te voorkomen dat ze te hard tegen de zijkant van de trommel botsen.

Was je canvas sneakers wel met een koud programma, of als ze erg vuil zijn hooguit op 30 of 40 graden. Bij hogere temperaturen gaan ze namelijk verkleuren. Ook hier geldt weer: goed laten drogen, niet in de zon of bij de verwarming, en daarna behandelen met een vocht- en vuilafstotende spray, zoals de Saphir Protector spray.

Over de Saphir Sneaker Care lijn

Sneakers schoonmaken doe je dus het beste met de producten uit de Saphir Medaille d’Or Sneaker Care lijn, die speciaal ontwikkeld is voor het schoonmaken van sneakers. Saphir deed dat in nauwe samenwerking met de meest gerenommeerde producenten van sneakers.

Witte sneakers schoonmaken

De producten bevatten alleen natuurlijke grondstoffen, die het kwetsbare leer van je sneakers niet aantasten. De speciale doekjes zijn ook ontworpen met dit doel.

Zo durven we wel te stellen dat de Saphir Medaille d’Or Sneaker Care lijn de veiligste manier is voor het schoonmaken van je sneaker. We zetten de relevante producten voor sneakers schoonmaken nog even op een rijtje:

 • Saphir Medaille d’Or Foam Cleaner, verwijdert oppervlakkig vuil.
Uitverkocht
 • Saphir Medaille d’Or Protector spray, beschermt tegen vocht en vuil
Uitverkocht
 • Saphir Medaille d’Or Deep Cleaner, verwijdert hardnekkig vuil en maakt de zolen en randen van je sneakers weer als nieuw
Uitverkocht
 • Saphir Medaille d’Or Technical Cleaner Cloths, speciale doekjes voor het veilig reinigen van je sneakers
Uitverkocht

Behalve deze producten heeft Saphir Medaille d’Or ook borstels van varkenshaar en paardenhaar in het assortiment. Die helpen ook bij het sneakers schoonmaken zonder je schoenen te beschadigen.

We wensen je veel succes bij het sneakers reinigen en veel plezier met het dragen van je sneakers die er weer als nieuw uitzien en extra lang meegaan.